Κάστανα: Το διαμαντάκι του χειμώνα με τις πολλές χρήσεις

Κάστανα: Το διαμαντάκι του χειμώνα με τις πολλές χρήσεις

Το κάστανο είναι ο καρπός της καστανιάς και βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα με αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.

Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Καϊμακτσαλάν κυρίως στην Όρμα και όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ψητά και βραστά είναι ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε τα κάστανα. Ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν με ευκολία σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας μια ξεχωριστή γεύση στα πιάτα αλλά και γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα.

Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Τα κάστανα γίνονται υπέροχο παγωτό, μαρμελάδα, μους και γίνουν γεύση σε τρουφάκια, κέικ και τσουρέκια.

Σε αλμυρές συνταγές, η πλέον διάσημη είναι η γέμιση της γαλοπούλας και του κοτόπουλου.

Ο μικρός αυτός καρπός προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Δυνατό σημείο είναι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β και C, φυλλικού οξέως, σιδήρου, κάλιου και ασβέστιου. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί έχει πολλές θερμίδες.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση