Mont blanc: Ένα χειμωνιάτικο γλυκό σαν χιονισμένο βουνό

Mont blanc: Ένα χειμωνιάτικο γλυκό σαν χιονισμένο βουνό

To Μον Μπλαν ένα εντυπωσιακό γλυκό της αστικής κουζίνας.

Το Mont Blanc (ή Mont-Blanc aux marons ή στα ιταλικά Monte Bianco) είναι ένα επιδόρπιο από ζαχαρούχο πουρέ κάστανου σε μορφή φιδέ, με σαντιγί. Δημιουργήθηκε στο Πιεμόντε του δέκατου ένατου αιώνα, στην Ιταλία. Το όνομα προέρχεται από το Mont Blanc (Λευκό Όρος), καθώς το πιάτο θυμίζει χιονισμένο βουνό.

Στην ουσία πρόκειται για ένα βουνό από πουρέ κάστανου χιονισμένο με λευκή σαντιγί, όπως χιονισμένο είναι το Λευκό όρος, η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων.

Το Mont Blanc ήταν ένα από τα αγαπημένα γλυκά πιάτα του φθινοπώρου και του χειμώνα σε πολλά παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία, ιδίως στο παριζιάνικο τεϊοπωλείο Angelina, όπου είναι η σπεσιαλιτέ από τότε που άνοιξε το 1903. Για πολύ καιρό θεωρούταν παλιομοδίτικο και βαρύ, άλλα έχει γίνει πρόσφατα δημοφιλές τη δεκαετία του 2010 σε πιο ελαφριά μορφή σε μοδάτα καταστήματα όπως το Pierre Hermé, με πολλές παραλλαγές.

Το Mont Blanc είναι δημοφιλές στη Γαλλία, την Ιταλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, την Ιαπωνία, τη Σλοβακία, την Ελβετία, την Ουγγαρία και τη βορειοδυτική Ρουμανία.

Το Mont Blanc μπορεί να παρασκευαστεί από κάστανα μαγειρεμένα σε ελαφρύ σιρόπι ή σε γάλα, ή μπορεί να μαγειρευτεί σε σκέτο νερό και στη συνέχεια να προστεθεί η ζάχαρη. Μπορεί ακόμη να παρασκευαστεί με έτοιμη κονσέρβα crème de marons, έναν πουρέ από τα σπασμένα κάστανα που έχουν απομείνει από την κατασκευή των marrons glacés.

Ο πουρές κάστανου διαμορφώνεται σε δαχτυλίδι ή χωνάκι, με μεγάλες μπούκλες σαντιγί που πέφτουν ακανόνιστα μέσα ή πάνω στη μέση, για να θυμίζουν χιόνι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση