Ξεροτήγανα: Το γλυκό των Θεοφανείων που διώχνει του Καλικάντζαρους

Ξεροτήγανα: Το γλυκό των Θεοφανείων που διώχνει του Καλικάντζαρους

Τα Θεοφάνεια ή των Φώτων είναι μεγάλη γιορτή και γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου.

Στην Κρήτη, εκείνη την ημέρα φτιάχνουν τα ξεροτήγανα.

Τα ξεροτήγανα μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι οι γνωστές σε όλους σιροπιαστές δίπλες.

Συνηθίζονται να τις προσφέρουν σε γάμους, τα Χριστούγεννα αλλά και την ημέρα των Θεοφανείων.

Τα ξεροτήγανα είναι παραδοσιακό γλυκό από ζύμη και σιρόπι που φτιάχνουν στη Κρήτη.

Αυτά που φημίζονται όμως περισσότερο για την εμφάνιση και την νοστιμιά τους είναι αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο στη Σητεία.

Ίσως είναι και η μοναδική συνταγή που για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται δύο άτομα ταυτόχρονα.

Ο ένας τυλίγει γρήγορα στο τηγάνι τη λωρίδα καθώς ο άλλος την αφήνει να φτάνει στο λάδι με τη σωστή φορά.

Τα Θεοφάνεια η παράδοση θέλει ξεροτήγανα, που αρέσουν και στους Καλικάντζαρους.

Τα πετάς στη στέγη, τα τρώνε τα Καλικαντζαράκια, χορταίνουν και φεύγουν.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση