Roscón de Reyes: Η ισπανική βασιλόπιτα που τρώνε τα Θεοφάνεια

Roscón de Reyes: Η ισπανική βασιλόπιτα που τρώνε τα Θεοφάνεια

Το Roscón de Reyes είναι η αντίστοιχη βασιλόπιτα που μας έρχεται από την Ισπανία. Στην ουσία πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί μπριός σαν τσουρέκι σε σχήμα δαχτυλιδιού με φρούτα.

Το Roscón de Reyes είναι ένα γλυκό ψωμί σε σχήμα δαχτυλιδιού που παρασκευάζεται με μια γλυκιά ζύμη και από πάνω ζάχαρη και ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα. Αν και το κέικ αναπτύχθηκε από την ειδωλολατρική παράδοση, στη σύγχρονη εποχή συνδέθηκε στενά με τα Θεοφάνεια, τη χριστιανική γιορτή που γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και γιορτάζει την άφιξη τριών σοφών που ήρθαν να δουν τον Ιησού Χριστό.

Πιστεύεται ότι η σημερινή παράδοση ξεκίνησε στη Γαλλία του 14ου αιώνα, αλλά ριζώθηκε βαθιά στην Ισπανία, φτάνοντας τελικά στη Λατινική Αμερική, δηλαδή στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Το κέικ εμφανίζεται με διάφορα ονόματα  στην Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Λατινική Αμερική – συχνά αρωματίζεται με νερό από άνθη πορτοκαλιάς ή ρούμι, ενώ το κέντρο γεμίζεται περιστασιακά με αμυγδαλωτό ή σαντιγί.

Η ισπανική παράδοση προτείνει να κρύψετε μια ξερό φασόλι και ένα ειδώλιο βασιλιά μέσα στο κέικ. Όποιος έχει την τύχη να βρει το ειδώλιο ανακηρύσσεται βασιλιάς της ημέρας, ενώ αυτός που βρει το φασόλι πρέπει να πληρώσει για το κέικ. Στο Μεξικό, ένα ειδώλιο  μωρού τοποθετείται συνήθως μέσα στο ψωμί, συμβολίζοντας τον Ιησού που κρύβεται, και το άτομο που παίρνει το κομμάτι με το ειδώλιο αναμένεται να διοργανώσει ένα πάρτι στο Día de la Candelaria.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

One Response to Roscón de Reyes: Η ισπανική βασιλόπιτα που τρώνε τα Θεοφάνεια

  1. Ελένη Μασουρακη 6 Ιανουαρίου, 2024 at 3:10 μμ #

    Καλησπέρα, πού μπορώ να βρω την συνταγή για το roscon de reyes;

Αφήστε μια απάντηση