Η ταχινόπιτα ή ρολό ταχινιού είναι γλυκό ψωμί ρολό με ταχίνι που σερβίρεται συνήθως στο Νότιο Καύκασο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Είναι δημοφιλές street food ιιδίως στην Κύπρο. Στην κυπριακή πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, πλανόδιοι μικροπωλητές με καροτσάκια ή ποδήλατα, καθώς και αρτοποιεία πουλάνε ρολά με ταχίνι.
Το όνομά του ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Στις αραβικές χώρες είναι γνωστό ως ταχίνι khubz. Το αρμενικό όνομα είναι Թահինով Հաց.
Στην ελληνική γλώσσα είναι γνωστό ως ταχινόπιττα ενώ στα κυπριακά ελληνικά η προφορά είναι «τασινόπιτα». Στην τουρκική γλώσσα, ο γενικός όρος είναι tahinli çörek, αν και στα κυπριακά τουρκικά είναι γνωστός απλώς ως tahınlı ή tahınnı.
Η ζύμη περιλαμβάνει ζάχαρη και λάδι και έχει υφή ανάμεσα σε ψωμί και μπισκότο. Ζυμώνεται με μαγιά και μπορεί να ψηθεί μετά το πρώτο φούσκωμα. Μερικές φορές η ζύμη μπορεί να μουλιάσει σε σιρόπι ζάχαρης ή μελιού και να αρωματιστεί με κανέλα.
Τα ρολά ταχίνι ή ταχινόπιτες φτιάχνονται απλώνοντας τη ζύμη, την αλείφουμε με το μείγμα του ταχινιού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Στη συνέχεια, η ζύμη κόβεται σε μικρότερα κομμάτια και ισιώνεται για να σχηματιστεί ένας κύκλος.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο σεφ Sami Tamimi, το γλύκισμα προέρχεται από την Αρμενία.
Τέλεια για πρωινό αλλά και ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κυπριακή ταχινόπιτα είναι από τις αγαπημένες νηστίσιμες λιχουδιές.
ωραίο αλλά …. πως φτιάχνω την ζύμη ?
Δεν γράφετε αναλογία υλικών.
Ευχαριστώ
Η συνταγη που ειναι?