Σύνδεση

Τι είναι η πηκτίνη και γιατί είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μαρμελάδας μας;

Τι είναι η πηκτίνη και γιατί είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μαρμελάδας μας;

 

Μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα και να καταφέρουμε να την κάνουμε πηχτή όπως του εμπορίου; Φυσικά και μπορούμε, με τη βοήθεια της πηκτίνης.

Η πηκτίνη είναι μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα φρούτα η οποία, όταν συνδυαστεί με νερό, σχηματίζει ένα ζελέ. Λειτουργεί ως πηκτικό μέσο όταν συνδυάζεται με ζάχαρη ή τα οξέα της ζάχαρης.

Η πηκτίνη παράγεται από τους φλοιούς και τους πυρήνες των φρούτων και τη βρίσκουμε κυρίως στα πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, μανταρίνια, κίτρα, γκρέιπφρουτ, στα μήλα και στα κυδώνια, γι’ αυτό το λόγο βασικοί προμηθευτές πηκτίνης στην αγορά είναι οι εταιρείες που παρασκευάζουν χυμούς από τα συγκεκριμένα φρούτα.

Η πηκτίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή μαρμελάδων. Η προσθήκη της, βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που απαιτείται για το πήξιμο των μαρμελάδων και των ζελέ, και αυτό με τη σειρά του μειώνει τους χρόνους μαγειρέματος. Πέραν των παραπάνω, αυτή η ουσία μάς επιτρέπει να παράγουμε περισσότερη μαρμελάδα ανά κιλό φρούτου.

Ποια είναι τα οφέλη της πηκτίνης για την υγεία μας:

  • Μπορεί να ρυθμίσει τα λιπίδια καθώς απορροφά τους χυμούς που εκκρίνει το συκώτι σε εντερικό επίπεδο. Αυτό συμβάλλει στην εξουδετέρωση της LDL χοληστερίνης.
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα των εντερικών προβλημάτων. Όταν αναμειγνύεται με νερό, αυξάνεται σε μέγεθος, και έτσι βελτιώνει τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.
  • Έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αυξάνει την περιεκτικότητα των τροφών χωρίς να προσθέτει ενέργεια. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία αισθήματος πληρότητας (χωρίς θερμίδες!). Αυτή η ουσία βοηθά στις δίαιτες για αδυνάτισμα επειδή μειώνει την ανάγκη για φαγητό.
  • Απορροφά τα σάκχαρα και τα λίπη στο έντερο και αποτρέπει την απορρόφησή τους από το σώμα. Αυτό το χαρακτηριστικό, μαζί με το προηγούμενο, συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
  • Αυξάνει την έκκριση χολής. Έτσι, ρυθμίζει την πίεση.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση