Iσλί: Τα γεμιστά μελομακάρονα με άρωμα Ανατολής

Iσλί: Τα γεμιστά μελομακάρονα με άρωμα Ανατολής

Τα ισλί μπορούν να θεωρηθούν ως τα μελομακάρονα της Ανατολής.  Ξεκίνησαν να φτιάχνονται στην Τραπεζούντα, μετά έφτασαν στην Καππαδοκία και από εκεί διαδόθηκαν σε όλα τα μικρασιατικά παράλια.

Είναι ένα είδος μελομακάρονου, γεμιστό με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστό και μελωμένο. Μοιάζει σαν κέντημα με βελονάκι, που θέλει λεπτοδουλειά, μαεστρία και τέχνη.

Τα ισλί ή ιτσλί (που σημαίνει «δουλεμένο» γιατί θέλει αρκετή δουλειά) μοσχοβολούν κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρια και μέλι.  Τα ετοίμαζαν μετά την Πρωτοχρονιά για τα Θεοφάνια και του Αϊ-Γιαννιού και ήταν σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες.

Εκτός από γλυκό της γιορτής και των Χριστουγέννων ήταν το γλυκό του αρραβώνα για να δέσει γλυκά η νέα ζωή του ζευγαριού. Μια ζύμη μελομακάρονου που έπλαθαν μαλακά στο χέρι, φώλιαζαν μέσα το σπασμένο καρύδι και μετά το έκλειναν απαλά.

Με το πιρούνι, το τσιμπιδάκι ή το βελόνι κεντούσαν επάνω οριζόντιες και κάθετες γραμμές και δημιουργούσαν ρυάκια ενώ έπεφτε από πάνω το σιρόπι που πότιζε τα ισλί.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 3.9 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση