Μανταρίνι: Το λαχταριστό φρούτο με άρωμα Χριστουγέννων

Μανταρίνι: Το λαχταριστό φρούτο με άρωμα Χριστουγέννων

Ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα είναι το μανταρίνι. Είναι το τέλειο εποχικό φρούτο που το βρίσκουμε στην αγορά από αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Είναι, έτσι, το κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο που έχουμε ξεκινήσει να απολαμβάνουμε ήδη.

Αυτό το μικρό εσπεριδοειδές φρούτο μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι, καθώς έχουν το ίδιο, υπέροχο χρώμα. Το σχήμα του, όμως, δεν είναι ακριβώς σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές.

Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, όπως στην Ισπανία και στην Ελλάδα (κυρίως στην Αργολίδα, την Κρήτη και την Χίο). Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και η μανταρινιά αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις φύτευσης.

Είναι αειθαλές δέντρο και ευαίσθητο που εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Έχει χαρακτηριστεί και ως το φρούτο της μακροζωίας αλλά και ως ο «βασιλιάς του χειμώνα».

Η ιστορία του φρούτου ξεκινά πριν από 3.000 χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα φρούτα πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, λόγω του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα ως δώρα. Τα μανταρίνια «Κλημεντίνες», από την άλλη, πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να ήταν αυτός που έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.

Το μικρό, λαχταριστό αυτό φρούτο ξεφλουδίζεται εύκολα και τρώγεται ακόμη πιο εύκολα. Η γεύση του είναι μοναδική και το άρωμά του μας θυμίζει γιορτές και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα, είναι η εποχή τους αλλά με αυτά μπορείς να φτιάξεις υπέροχα, γευστικά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι: Μανταρινόπιτα, κέικ, κρέμες, τρουφάκια ή αμυγδαλωτά με μανταρίνι, ακόμη και μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση