Rosquillas: Οι λουκουμάδες που τρώνε οι Ισπανοί το Πάσχα

Rosquillas: Οι λουκουμάδες που τρώνε οι Ισπανοί το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Τα παραδοσιακά εδέσματα είναι πολλά και διάφορα και μερικά μοιάζουν μεταξύ τους ακόμη κι αν είναι από διαφορετικές χώρες.

Στην Ισπανία την περίοδο του Πάσχα φτιάχνουν Rosquillas (ροσκίγιας). Πρόκειται στην ουσία για ντόνατς πασπαλισμένα με ζάχαρη.

Έχουν σχήμα δαχτυλιδιού με τρύπα στην μέση (ή στέμματος όπως λένε στην Ισπανία) σαν τους δικούς μας λουκουμάδες. Βρίσκονται επίσης στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη νότια Γαλλία, όπου τα λένε rousquille.

Η προέλευση των ντόνατς γενικά χρονολογείται από την αρχαιότητα. Τα πρώτα ίχνη μπορούν να βρεθούν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η συνταγή από τότε εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Στην Ισπανία, αυτά τα ντόνατς ονομάζονται rosquillas, μια λέξη που προέρχεται από το «rosca» που σημαίνει «στέμμα» στα καστιλιάνικα και στα καταλανικά. Αν και τα rosquillas τρώγονται φρέσκα αυτές τις μέρες, κάποτε τα στέγνωναν σε μακριά ξύλινα ραβδιά και τα πουλούσαν πλανόδιοι πωλητές σε όλη την Ισπανία. Αυτά τα ντόνατς υπάρχουν στη Ιβηρική χερσόνησο από τον Μεσαίωνα.

Όπως όλα τα ντόνατς, έτσι και τα rosquillas είναι καλύτερα όταν τρώγονται φρέσκα. Για να γίνει αυτό, ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ξεχωριστά χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, το λικέρ γλυκάνισο και το ελαιόλαδο.

Στην Ισπανία υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές για ντόνατς. Η καθεμία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Οι Tonta rosquillas είναι οι παλαιότεροι. Είναι απλά φτιαγμένα από ζύμη ψωμιού αρωματισμένη με γλυκάνισο.

Ενώ τα rosquillas είναι συνήθως τηγανητά, μερικές φορές μπορούν να ψηθούν στον φούρνο για μια πιο ελαφριά εκδοχή.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση