Τσουρέκι: Το παραδοσιακό, γλυκό ψωμάκι που «μυρίζει» ελληνική γιορτή

Τσουρέκι: Το παραδοσιακό, γλυκό ψωμάκι που «μυρίζει» ελληνική γιορτή

Οι σημαντικές γιορτές και τα τραπέζια που κάνουν τότε συνοδεύονται πάντα από εκλεκτά εδέσματα και συγκεκριμένα πιάτα, είτε αυτά είναι αλμυρά είτε γλυκά.

‘Ενα από αυτά είναι αναμφίβολα το τσουρέκι.

Πρόκειται για ένα αφράτο, γλυκό ψωμάκι σαν μπριός που αποτελεί το παραδοσιακό γλυκό των μεγαλύτερων γιορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο.

Η λέξη «τσουρέκι» προέρχεται από το τουρκικό çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.

Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.

Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο έχει επικρατήσει η λέξη «τσουρέκι». που υιοθετήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak και στη Ρουμανία cozonac.

Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή στρογγυλό σαν μπάλα. Πολλές φορές, διακοσμείται με ένα κόκκινο βαμμένο αυγό στη μέση.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τσουρεκιού είναι τα εξής: βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, αυγά, μαχλέπι, μαστίχα, νερό, μαγιά νωπή, βανίλια, αλεύρι σκληρό και αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια ως διακοσμητικό.

Διάσημα και πολύ διαδεδομένα είναι πλέον και τα τσουρέκια με γεύσεις, όπως σοκολάτα, λευκή ή γάλακτος, γεμιστά με κάστανο κ.α.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση