Capirotada: Η πουτίγκα που τρώνε στο Μεξικό την Μεγάλη Εβδομάδα

Capirotada: Η πουτίγκα που τρώνε στο Μεξικό την Μεγάλη Εβδομάδα

Οι Μεξικανοί το Πάσχα τιμούν τον Χριστό με μια Capirotada, ένα είδος ψωμιού με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο και τυρί που μοιράζεται την Μεγάλη Παρασκευή. Το κάθε ένα από αυτά τα υλικά συμβολίζει τα πάθη του Κυρίου: τα γαρύφαλλα δηλώνουν τα καρφιά στον σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού. […]

Διαβάστε Περισσότερα
Mona de Pasqua: To πολύχρωμο πασχαλινό τσουρέκι που τρώνε στην Καταλονία

Mona de Pasqua: To πολύχρωμο πασχαλινό τσουρέκι που τρώνε στην Καταλονία

Οι Ισπανοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας σερβίρουν το Mona de Pascua, ένα ψωμί με αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγό, βούτυρο και ζάχαρη, που θυμίζει ντόνατ, στο κέντρο του οποίου τοποθετούν ένα ή δυο βρασμένα αυγά. Αυτά τα αυγά πρέπει να τσουγκρίσουν με το κεφάλι ενός αγαπημένου προσώπου, πράγμα που σύμφωνα με την παράδοση […]

Διαβάστε Περισσότερα
Hot Cross Buns: Τα ψωμάκια με τον σταυρό που τρώνε στην Αγγλία το Πάσχα

Hot Cross Buns: Τα ψωμάκια με τον σταυρό που τρώνε στην Αγγλία το Πάσχα

Τα hot cross buns παραδοσιακά παρασκευάζονται και τρώγονται τη Μεγάλη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Αυτά τα ζεστά τσουρέκια είναι διακριτικά γλυκά καρυκευμένα ψωμάκια που παρασκευάζονται με πλούσια ζύμη μαγιάς που είναι γεμάτη με ξηρούς καρπούς. Η κορυφή τους σημειώνεται με ένα σταυρό, που συνήθως φτιάχνεται με ζύμη από κρούστα, μείγμα αλευριού και […]

Διαβάστε Περισσότερα
Šakotis: Το ιδιαίτερο κέικ από τη Λιθουανία που μοιάζει με δέντρο

Šakotis: Το ιδιαίτερο κέικ από τη Λιθουανία που μοιάζει με δέντρο

Γνωστό ως sękacz στην Πολωνία, šakotis στη Λιθουανία και bankucha στη Λευκορωσία, αυτό το διάσημο κέικ δέντρου αποτελεί ζωτικό μέρος της παραδοσιακής πολωνικής, λιθουανικής και λευκορωσικής κουζίνας. Παρασκευασμένο με ένα παχύρρευστο κουρκούτι που χύνεται επανειλημμένα πάνω από μια περιστρεφόμενη οριζόντια σούβλα, το κέικ συχνά ψήνεται αργά στο φούρνο, ή πιο παραδοσιακά – πάνω σε ανοιχτή […]

Διαβάστε Περισσότερα
Koláče: Το λαχταριστό και αφράτο γλυκό ρολό με φρούτα από την Τσεχία

Koláče: Το λαχταριστό και αφράτο γλυκό ρολό με φρούτα από την Τσεχία

Το Koláče ή kolache (πληθυντικός: kolaches) είναι ένα γλυκό ρολό με ζύμη από την Τσεχία που παραδοσιακά ολοκληρώνεται με δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνου, τυρί ή παπαρουνόσπορους. Οι σύγχρονες επικαλύψεις μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα όπως βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, λεμόνι, ανανάδες ή σταφίδες. Το όνομά του προέρχεται από την τσέχικη λέξη kola, που σημαίνει τροχοί, που αναφέρεται […]

Διαβάστε Περισσότερα
Kladdkaka: Το κολλώδες κέικ σοκολάτας από τη Σουηδία

Kladdkaka: Το κολλώδες κέικ σοκολάτας από τη Σουηδία

Ένα από τα πιο δημοφιλή σουηδικά επιδόρπια είναι ένα πλούσιο κέικ σοκολάτας γνωστό ως kladdkaka, που σημαίνει κολλώδες κέικ. Αυτή η κλασική σουηδική δημιουργία συνδυάζει αυγά, κακάο (ή σοκολάτα), βούτυρο, ζάχαρη και αλεύρι σε ένα πυκνό και λαχταριστό επιδόρπιο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το κέικ πρέπει να παραμένει πάντα υγρό στο κέντρο, ενώ το […]

Διαβάστε Περισσότερα
Bublanina: Η κερασόπιτα από την Τσεχία που σημαίνει «κέικ με φούσκες»

Bublanina: Η κερασόπιτα από την Τσεχία που σημαίνει «κέικ με φούσκες»

Το Bublanina είναι το παραδοσιακό κέικ της Τσεχίας που μοιάζει με κερασόπιτα και σημαίνει «κέικ φούσκας». Το Bublanina είναι ένα ελαφρύ κέικ από παντεσπάνι που παρασκευάζεται με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και μια ποικιλία από διαφορετικά φρούτα όπως κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, βερίκοκα και αρωματικά δαμάσκηνα και αχλάδια. Το κέικ αυτό περιστασιακά αρωματίζεται ελαφρά με βανίλια […]

Διαβάστε Περισσότερα
Σαβαγιάρ: Τα αφράτα «δάκτυλα της κυρίας» που δημιουργούν τα καλύτερα γλυκά

Σαβαγιάρ: Τα αφράτα «δάκτυλα της κυρίας» που δημιουργούν τα καλύτερα γλυκά

Τα αέρινα σαβαγιάρ είναι μια από τις παλαιότερες και πιο ντελικάτες δημιουργίες της ζαχαροπλαστικής. Τα σαβαγιάρ ή «δάκτυλα της κυρίας» (ladyfingers), όπως λέγονται επειδή το σχήμα τους μοιάζει με λεπτεπίλεπτα γυναικεία δάκτυλα, εξακολουθούν να είναι και σήμερα τόσο δημοφιλή όσο ήταν, αιώνες πριν, στα σαλόνια των Βερσαλλιών. Τα αφράτα, σπογγώδη μπισκότα «γεννήθηκαν» τον 11ο αιώνα […]

Διαβάστε Περισσότερα
Mochi: Η στρογγυλή λιχουδιά από ρύζι που απολαμβάνουν στην Ιαπωνία

Mochi: Η στρογγυλή λιχουδιά από ρύζι που απολαμβάνουν στην Ιαπωνία

Τα Mochi, τα μικροσκοπικά κέικ από κολλώδες ρύζι, αποτελούν σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουζίνας και κουλτούρας. Η προετοιμασία του mochi ξεκινά με μια χρονοβόρα διαδικασία κοπάνισης βρασμένου ή ρυζιού στον ατμό, συνήθως της κολλώδους ποικιλίας μοτσίγκομε μέχρι να γίνει μια παχιά και ομοιογενής πάστα. Αργότερα τυλίγεται και πλάθεται σε μικρές κυκλικές φόρμες. Αν και η […]

Διαβάστε Περισσότερα
Crostata: Η λαχταριστή τάρτα με κρέμα και φρούτα από την Ιταλία

Crostata: Η λαχταριστή τάρτα με κρέμα και φρούτα από την Ιταλία

Η Crostata είναι ένα επιδόρπιο από την Ιταλία που αποτελείται από τυρί ή κρέμα και φρούτα σε ζύμη με κρούστα, παρόμοια με τις πίτες γεμάτες με φρούτα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φρούτα στην Crostata είναι τα κεράσια, τα μούρα, τα βερίκοκα ή τα ροδάκινα. Μπορεί να παρασκευαστεί ως επιδόρπιο ανοιχτό από πάνω ή να καλυφθεί […]

Διαβάστε Περισσότερα