Βερίκοκο: Το καλοκαιρινό φρούτο με την πλούσια θρεπτική αξία

Βερίκοκο: Το καλοκαιρινό φρούτο με την πλούσια θρεπτική αξία

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο γευστικά καλοκαιρινά φρούτα. Tαυτόχρονα έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Το χρυσαφί/πορτοκαλί χρώμα και η βελούδινη επιφάνειά του, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς. Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από τα τέλη Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα […]

Διαβάστε Περισσότερα
Bolinhos de chuva: Οι λουκουμάδες που τρώνε σε Πορτογαλία και Βραζιλία

Bolinhos de chuva: Οι λουκουμάδες που τρώνε σε Πορτογαλία και Βραζιλία

Λαχταριστά γλυκά σνακ βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο και μάλιστα μερικά από αυτά μοιάζουν πολύ με δικές μας λιχουδιές. Τα Bolinhos de chuva είναι παραδοσιακά πορτογαλικά και βραζιλιάνικα τηγανιτά γλυκά, σαν τους δικούς μας λουκουμάδες. Αυτά τα εύκολα στην παρασκευή αρτοσκευάσματα απαιτούν ζύμη από αυγά, αλεύρι σίτου, ζάχαρη, γάλα, μπέικιν πάουντερ και αλάτι, διαμορφωμένα σε […]

Διαβάστε Περισσότερα
Tarta de Santiago: Το μεσαιωνικό κέικ από τη Γαλικία της Ισπανίας

Tarta de Santiago: Το μεσαιωνικό κέικ από τη Γαλικία της Ισπανίας

Το Torta de Santiago (στα Γαλικιανά) ή Tarta de Santiago (στα Ισπανικά), που σημαίνει κυριολεκτικά κέικ του Αγίου Ιακώβου, είναι κέικ πεντεσπάνι ή πίτα αμυγδάλου από τη Γαλικία με προέλευση τον Μεσαίωνα και το Camino de Santiago. Η παλαιότερη αναφορά σε αυτό το κέικ χρονολογείται από το 1577, αλλά η πρώτη συνταγή εμφανίστηκε μάλλον αργότερα, […]

Διαβάστε Περισσότερα
Stroopwafel: Το μπισκότο βάφλας με καραμέλα από την Ολλανδία

Stroopwafel: Το μπισκότο βάφλας με καραμέλα από την Ολλανδία

Το Stroopwafel (που σημαίνει βάφλα με σιρόπι) είναι ένα λεπτό, στρογγυλό μπισκότο βάφλας που φτιάχνεται από δύο στρώσεις γλυκιάς ψημένης ζύμης που συγκρατούνται μεταξύ τους με γέμιση καραμέλας. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Gouda στη Νότια Ολλανδία. Τα Stroopwafels είναι μια πολύ γνωστή ολλανδική απόλαυση δημοφιλής σε όλη την Ολλανδία και στο εξωτερικό. Αυτά […]

Διαβάστε Περισσότερα
Dobostorta: Η αυθεντική τούρτα από την Ουγγαρία που λάτρευε η αυτοκράτειρα Σίσσι

Dobostorta: Η αυθεντική τούρτα από την Ουγγαρία που λάτρευε η αυτοκράτειρα Σίσσι

Το Dobos torte (Dobostorta), γνωστό και ως Dobosh, είναι ένα ουγγρικό κέικ με παντεσπάνι με στρώσεις από βουτυρόκρεμα σοκολάτας και από πάνω καραμέλα. Το γλυκό με τις πολλές στρώσεις πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του, τον Ούγγρο σεφ József C. Dobos, ιδιοκτήτη ντελικατέσεν στη Βουδαπέστη. Στα τέλη του 1800, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα […]

Διαβάστε Περισσότερα
Λαλάγγια: Οι τηγανίτες της Μάνης με το ιδιαίτερο σχήμα

Λαλάγγια: Οι τηγανίτες της Μάνης με το ιδιαίτερο σχήμα

Τα λαλάγγια ή λαλαγγίδες είναι οι παραδοσιακές ζυμωτές τηγανίτες από τη Μάνης και δεν λείπουν από καμία γιορτή. Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα παρασκευάζεται εθιμικά την παραμονή των Χριστουγέννων και των Φώτων, αλλά τρώγεται όλο τον χρόνο. Όλα τα σπίτια έχουν λαλάγγια σε Λακωνία, Μάνη και Μεσσηνία. Είναι έξοχα για το πρωινό αλλά και για τσιμπολόγημα. […]

Διαβάστε Περισσότερα
Κέικ Κίεβο: Το γλυκό από την Ουκρανία που μοιάζει με περίτεχνη τούρτα

Κέικ Κίεβο: Το γλυκό από την Ουκρανία που μοιάζει με περίτεχνη τούρτα

Το κέικ Κίεβο είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται στο Κίεβο της Ουκρανίας από τις 6 Δεκεμβρίου 1956 από το εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής Karl Marx. Σύντομα έγινε δημοφιλής σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Η τούρτα έχει γίνει ένα από τα σύμβολα του Κιέβου, ιδιαίτερα με την επωνυμία και τη συσκευασία της, που απεικονίζει το φύλλο αλόγου καστανιάς, […]

Διαβάστε Περισσότερα
Tarte au citron: Η τάρτα λεμονιού που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο

Tarte au citron: Η τάρτα λεμονιού που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο

Η τάρτα λεμονιού (tarte au citron) είναι γλυκό ένα επιδόρπιο, μια ποικιλία τάρτας. Αποτελείται από έναν φλοιό σφολιάτας και γέμιση με γεύση λεμόνι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τάρτα λεμονιού αποτελείται από μια θήκη ζαχαροπλαστικής (που φτιάχνεται σε φόρμα τάρτας) που περιέχει μια ψημένη κρέμα λεμονιού (συνήθως αποτελείται από αυγά, ζάχαρη, χυμό λεμονιού και κρέμα). Συνήθως […]

Διαβάστε Περισσότερα
«Γεμάτα»: Tα αμυγδαλωτά του γάμου από την Μυτιλήνη

«Γεμάτα»: Tα αμυγδαλωτά του γάμου από την Μυτιλήνη

Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πλέον παραδοσιακά γλυκίσματα της νησιωτικής Ελλάδας και συναντάμε παραλλαγές τους σε όλο το Αιγαίο. Στη Μυτιλήνη, τα αμυγδαλωτά ή «γεμάτα» όπως τα ονομάζουν, είναι το γλυκό κέρασμα του γάμου και της κάθε χαράς. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν με την αμυγδαλόπαστα μικρά χειροτεχνήματα και τα προσφέρουν σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις αλλά και […]

Διαβάστε Περισσότερα
Crêpes Suzette: Οι φλαμπέ κρέπες από τη Γαλλία με άρωμα πορτοκαλιού

Crêpes Suzette: Οι φλαμπέ κρέπες από τη Γαλλία με άρωμα πορτοκαλιού

Οι κρέπες είναι το απόλυτο γαλλικό πιάτο, που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε είτε ως γλυκό είτε ως αλμυρό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο οι κλασσικές κρέπες αλλά και άλλες παραλλαγές. Οι Crêpes Suzette είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρέπες με beurre Suzette, μια σάλτσα από καραμελωμένη ζάχαρη και βούτυρο, μανταρίνι ή χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα και […]

Διαβάστε Περισσότερα